gaming sinds 1997

Virtua Fighter 5

Virtuele vechtsporten waren in ver vervlogen tijden zeer gewild onder de gamers. We hebben dan ook heel wat reeksen de revue zien passeren, waarvan vooral Street Fighter, Virtua Fighter en het alom geprezen Tekken zijn blijven hangen. Sega probeert op de Xbox 360 weer een hit te maken met een port van Virtua Fighter 5.

Vechtsporten hebben mijzelf over het algemeen nog niet kunnen bekoren, maar een fijne fightgame is een leuk tussendoortje. Ik waagde me dan ook aan de nieuwe Virtua Fighter van Sega. Laten we beginnen met het belangrijkste singleplayergedeelte, de ‘quest’ mode. Daarin kan je een carrière opstarten en wordt je een klein bedrag toegeschoven. De eerste bouwstenen zijn een aantal kerels en dames waaruit jij je favoriet kan kiezen. Aan personages zal er alvast geen gebrek zijn in deze game en dan hebben we het nog niet eens over alle stylingsmogelijkheden. Het opsmukken van je figuur met een pak kledingstukken, sieraden en hairlooks, maar kost je wel geld.

Dat geld kan je verdienen door wedstrijden te winnen. Het moedigt je dan ook meteen aan om het spel meer te spelen en je personage met al die dure dingen te laten pronken. Gelukkig heeft men ook nog voor andere aspecten gezorgd, want anders was deze game wel heel magertjes uitgevallen. Om matches af te wisselen vinden we bijvoorbeeld een ‘item match’, een ‘ranking match’ of een toernooi terug. Door die evenementen te winnen, krijg je onder andere meer items, een hogere rank of meer geld. Daarmee kan je dan weer je character aanpassen, maar normale wedstrijden kunnen ook je personage sterker maken. Zo kan je uiteindelijk een sterkere tegenstander het onderspit te laten delven.

Uiteraard klinkt het allemaal niet zo vernieuwend en ter compensatie krijgen we dan ook een pak eyecandy. Daaruit kan je natuurlijk al afleiden dat het grafische aspect wel aanlokkelijk is. De omgevingen zien er over het algemeen mooi en afwisselend uit. Het water beweegt verbluffend mee op de passen die je zet, wind waait door de bomen en soms zijn zelfs de kanten van de vechtring kapot te krijgen. De kleuren daarentegen zijn soms wel erg flets en mochten voor mij persoonlijk iets grauwer overkomen, kwestie van VF5 een iets strakkere look te geven.

Menig gamer zal zich echter focussen op de spectaculaire moves. Die zijn zeker en vast aanwezig, maar het is niet al te makkelijk om de bewegingen die je door middel van knoppencombinaties kunt uitvoeren daadwerktelijk uit te oefenen. Je kan ze wel uitwerken in een trainingsmodus, maar het zal voor sommigen toch vrij moeilijk blijven. Enige ervaring of een sterk doorzettingsvermogen is dus zeker vereist. Personen die dat niet hebben kunnen beter in singleplayer blijven spelen want multiplayer is namelijk heel andere koek. Laten we zeggen dat je geen kans hebt op overleven als je geen ervaren of getrainde speler bent. Online moet je je ook opnieuw een weg naar de top banen en dat is een vrij goed idee om Virtua Fighter een wat langere levensduur mee te geven.

De conclusie die ik moet trekken is dat Virtua Fighter 5 toch wel herkauwt wat we al eerder hebben gezien, maar ook de hele ervaring stroomlijnt. Er zijn leuke features in het spel gestopt en je kan er ook vanop aan dat de graphics en het geluid van goede kwaliteit zijn. De online mode is goed uitgewerkt, maar niet zo vriendelijk voor nieuwkomers. Overigens blijft het leuk om een fighting game tegen een vriend te spelen en als je de vorige delen met plezier hebt gespeeld, zal ook deze meer dan in de smaak vallen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Virtua Fighter 5
geplaatst in: Reviews, Sega, X360
tags: ,


Leave a Reply