gaming sinds 1997

Virtua Tennis World Tour

Het tennisseizoen loopt stilaan op zijn eind. Met enkel nog de Masters te gaan, bereiden de tennisvedetten zich al voor op een welverdiende vakantie. Net nu komt Sega met hun Virtua Tennis World Tour op de proppen. Het lijkt een vreemde keuze, maar als we erdoor weer een PSP-topper krijgen, hoor je mij alvast niet klagen!

Virtua Tennis World Tour is het nieuwste deel in de stilaan legendarische Virtua Tennis reeks. Voorganger Virtua Tennis 2 (voor PS2 en Dreamcast) wordt door velen nog altijd aanzien als het beste tennisspel ooit, dus de verwachtingen voor dit deel zijn alvast hooggespannen.

Gelukkig levert VTWT kwaliteit op elk vlak. Allereerst bezit het spel een licentie op een tiental topspelers, waaronder Tim Henman, Lleyton Hewitt, Andy Roddick, Venus Williams en mijn persoonlijke favorieten: de geniale Roger Federer en de wondermooie Maria Sharapova. Het is enkel jammer dat onze twee Belgische sterren, Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne, niet in het spel zijn opgenomen. Nuja, je kan niet alles hebben in het leven…

Het spel is ook enorm uitgebreid. Zowat alle klassieke modes als Quick Match, Exhibition of Tournament zitten in het spel, maar de hoofdmoot van het spel is toch de World Tour, waarin je zowel een mannelijk als een vrouwelijk karakter moet creëren om die erna naar de eerste plaats op de wereldranking te leiden. Verder zijn er nog Ball Games (een soort challenge mode) en de obligate Wi-Fi multiplayer voor maximaal 4 spelers. Die uitgebreidheid heeft als voordeel dat je het spel altijd kunt spelen, zowel wanneer je maar vijf minuutjes vrij hebt als wanneer je niet weet wat gedaan op een druilerige herstdag.

Het spel is erg makkelijk op te pikken voor beginners, maar op hogere moeilijkheidsgraden zullen ook de gevorderde spelers er een aardige kluif aan hebben. De controls zijn bewust simpel gehouden, maar dat is zeker geen nadeel, want het arsenaal aan slagen en moves mag er best wezen.

Virtua Tennis World Tour is een van die spellen waarbij de tijd lijkt te vervliegen. Voor je het weet ben je een half uur verder en wanneer je wil stoppen zal het “allez, nog één spelletje”-gevoel geheid de kop opsteken. De variatie in het spel (en vooral in de World Tour mode) draagt enkel bij tot het speelplezier.

Maar niet enkel op gameplayvlak slaat VTWT een ace, ook grafisch smasht het de bal mooi binnen. De modellen zien er levensecht uit en de officiële spelers haal je er direct uit. Van PS2-kwaliteit kunnen we nog niet spreken (daarvoor zijn er te veel kartelrandjes), maar Virtua Tennis behoort tot het mooiste wat ik al op handheld heb mogen aanschouwen. De animaties van de spelers en speelsters kunnen echter zonder problemen de vergelijking aan met de tennisgames op console. Ook de diverse courts zitten barstensvol kleine details en zijn zeer sfeervol. Jammer genoeg wordt het publiek ook hier voorgesteld door een pixelbrij en heeft het spel soms te lijden onder kleine framerate-schokjes.

Ook het geluid maakt indruk. Het publiek reageert luidkeels op al je acties en de umpire klinkt loepzuiver. De schoenen van de tennisers maken ook een ander geluid, naargelang de ondergrond. Zo zal je speler/speelster op gravel eerder glijden over het veld en zullen zijn/haar schoenen piepen op hardcourt. De muziek in VTWT kon echter beter. De soundtrack boeit niet en is tamelijk repititief.

Wat mij betreft is Virtua Tennis World Tour de eerste must-buy voor de PSP-console. De gameplay is enorm diep en verslavend, grafisch valt er bijna niets op aan te merken en je bent er bovendien weken zoet mee. Als je daarbovenop nog eens een vriend hebt met de game, dan kan de pret helemaal niet op! Enkel jammer dat ‘onze’ Kim en Justine er niet inzitten…

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Virtua Tennis World Tour
geplaatst in: PSP, Reviews, Sega
tags: , ,


Leave a Reply