gaming sinds 1997

Wario Ware, Inc.: Mega Party Game$

Wario Ware, Inc.: Mega Party Game$ is een vreemde vogel. Een tijdje geleden werd dit spel onder de naam WarioWare Inc.: Mega MicroGame$ reeds uitgebracht op de GBA en kreeg het vaak erg positieve reviews. Een verkoopssucces werd het echter niet in ons Belgenlandje. Intelligente Fraglanders zoals jullie (kuch) hebben ondertussen vast al opgemerkt dat het verschil ‘m zit in de woordjes ‘Party’ en ‘Micro’. Dit ene woordje reflecteert erg duidelijk wat er precies veranderd is bij het porten van de GBA- naar de GC-versie: de multiplayer opties. Het feit dat de verschillen in het basisconcept zo beperkt zijn gebleven heeft dan ook zijn voor-, maar zeker ook zijn nadelen.

Wario Ware, Inc.: Mega Party Game$ is zonder twijfel een erg origineel en innovatief spel dat op dat gebied zijn gelijke niet kent. Het bestaat immers uit een dikke 200 kleine spelletjes die je telkens op verschillende manieren te zien krijgt. En als ik ‘klein’ zeg, bedoel ik ook ‘klein’: ze duren immers allemaal slechts 5 seconden! Je kijkt dus even vreemd op als je voor de eerste keer dit Gamecube-spel opstart. Om elk van die microgames tot een goed einde te brengen moet je visueel iets totaal anders doen en die variatie gaat je verbeelding zonder twijfel te boven: steek een pink in een neus, maak een volleybal-smash, plaats de juiste ogen op het Wario-figuurtje, duid aan welk woordje niet in het lijstje past, tel het aantal mieren dat passeert, grijp een glas vast dat over de bar glijdt, schud pootje met een hond etc. etc.

Wat precies de bedoeling is weet je eigenlijk pas als je elk deeltje gespeeld hebt, maar meestal komt het op hetzelfde neer: klik net op tijd, druk op de juiste toetsen of richt op het juiste doel. Reactiesnelheid, controle en timing zijn hier dus de sleutelwoorden. Je kan dan ook jouw persoonlijk profiel bekijken met scores op diverse factoren zoals o.a. die hierboven. Enkel de spelletjes uit de ‘intelligence’-categorie vallen wat tegen, omdat die games veel te gemakkelijk blijken voor +12-jarigen.

In de singleplayer heb je voornamelijk twee mogelijkheden: breng 25 van die games uit 1 categorie in 1 ruk tot een goed einde, met maximaal drie missers, of doe een recordpoging met 1 spelletje apart. Beiden zijn pure fun: je moet immers weten dat het minigame steeds sneller en sneller gaat! Waar je bij de start nog 5 seconden ter beschikking krijgt voor 1 opdracht moet je na een tijdje de klus klaren in letterlijk een oogwenk. Knipperen met je ogen kan dan fataal zijn en opperste concentratie is vereist. Opmerkingen van je vriendin à la “Wat een onnozel spelleke is dat?” kan je op dat moment missen als kiespijn!

Al snel ben je dan ook verslaafd aan het hectische gebeuren, waarin je steeds sneller moet klikken tot het tempo echt hilarisch (en gewoon onmogelijk) wordt. Bovendien blijft ‘het recordje breken’ van je broer of je vrienden een van de leukste dingen die er bestaan, of was dat niet de reden waarom je Tetris zo verslavend vond? Als je weet dat er 200 verschillende records zijn en je heel snel opnieuw kan proberen, snap je wel dat de addiction-factor hoog kan oplopen. Een bijkomend voordeel is dat je erg gemakkelijk 5 minuutjes met dit spel kan spelen, wat het ideaal maakt om korte verloren momenten weg te werken.

De multiplayer is in de grond hetzelfde als de singleplayer maar met een ‘shell’ omheen: met 2 tot 4 controllers (en tot 16 spelers) kan je een heleboel verschillende modi spelen. Ook al gaat het hier steeds om een andere manier van het spelen van de microgames, de variatie is hier ook voldoende aanwezig: om ter langst spelen zonder fout, elk om beurt, iemand die met zijn eigen figuurtje over het scherm kan lopen en zo het zicht van de andere speler kan hinderen etc. Heel erg leuk, maar ik miste eigenlijk een eenvoudige mode waarin je snel elks om beurt kon spelen, zonder bijkomende poespas. Sommige van die modes zijn ook wat overbodig en brengen niet echt iets bij aan het game. Desalniettemin: hier is opnieuw fun gegarandeerd! Vooral als je met enkele vrienden thuis na wat drankjes eens onnozel wil doen zal dit gegarandeerd voor plezier zorgen.

Wat betreft de gameplay is alles dus dik in orde. Over de graphics moeten we minder positief zijn. De menu’s zijn erg kleurrijk en scherp en dus best mooi en grappig om te zien (zonder fantastisch te zijn) en sluiten perfect aan bij de sfeer van de game. De graphics van de mini-games zelf werden echter rechtstreeks van de GBA gehaald en … dat is eraan te zien! Deze zijn vaak gewoonweg lelijk en ho-pe-loos achterhaald. Dit vermindert de manier van spelen en de gameplay niet, maar het ware toch leuker geweest om ook daar die toffe graphics uit de menu’s terug te vinden.

Wat betreft het geluid kunnen we erg kort zijn: het doet wat het moet doen en dat is het hectische sfeertje versterken. De muziek en deuntjes die steeds sneller gaan op het ritme van het spel zwepen je echt op tot je letterlijk de adrenaline voelt stromen en je helemaal geconcentreerd zit te flippen.

Ook wil ik nog even vermelden dat het spel voor nog geen 30 euro te koop is, een niet onbelangrijk detail, want de volle prijs betalen voor dit game zou wat overdreven zijn. Ook als je de Gameboy-versie reeds hebt, kan je dit gerust laten liggen of je zou echt op zoek moeten zijn naar een game om specifiek tijdens een feestje te spelen.

Wario Ware, Inc.: Mega Party Game$ is dus een prettig gestoord, erg verslavend en verfrissend spelletje. Je moet wel een open geest hebben om te erkennen dat je een dergelijk game plezierig vindt! Het is dus zeker geen spel voor iedereen, vooral niet voor de virtuele macho’s onder ons. De fantastische en innovatieve gameplay wordt echter wel overschaduwd door de povere graphics, maar dat mag de pret niet teveel drukken. En die fun is de enige reden waarom je dit game moet kopen. Op je eentje, maar vooral met wat vrienden kan je op heel wat uurtjes complexloos spelplezier rekenen. Meer is het niet, maar nu moet je me even excuseren want ik ga nog snel even een recordje breken!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: WarioWare Inc: Mega Party Game$
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply