gaming sinds 1997

Wie zoekt de ballen van Nintendo?

Schreeuw om hulp iedereen! Want het laatste jaar is er iets verschrikkelijks gebeurd met de meest populaire console van Nintendo sinds lange tijd. Een snoodaard heeft zonder de toestemming van de trouwe fan de kloten van de Nintendo Wii afgeknipt. Van de beloftevolle console die de Wii ooit was, blijft er weinig over; enkel een lauwe eunuch met weinig lef steekt nog onder je TV.

Ook ik had mijn hoop gevestigd op Nintendo om wat originaliteit toe te voegen aan de verzadigde gamesindustrie. Een nieuw systeem met nieuwe mogelijkheden en een vernieuwende controller, wat zou dat toch cool worden. Mooi niet dus, want twee jaar later zitten we met veel te weinig toppers, en toppers met vernieuwing zijn al helemaal ver te zoeken.

De echte gamer wordt bedreigd met uitsterven bij Nintendo want het is tegenwoordig een trend om je te richten op kinderen, oudjes, vrouwen en dikzakken. Daardoor krijgt de echte gamer minder lijvige games voorgeschoteld en moeten we het doen met gezonde en maatschappelijk verantwoorde meuk van een bedenkelijk niveau.

Neem nu Cooking Mama, gericht naar vrouwen van alle leeftijden. Je zal niet beter koken door het spel te spelen, want daarvoor is het te beperkt, en waarom huisvrouwen absoluut ook nog eens virtueel willen koken zal voor altijd een mysterie blijven. Maar het verkoopt, want het is schattig, en daarom besluiten enkele maniakale cijferaars nog zo’n afgrijselijk spel uit te brengen, en nog één, en nog één….

Dikke mensen kunnen er soms niets aan doen dat ze zwaarlijvig zijn, maar vaak zijn ze ook zelf de oorzaak van hun corpulentie. Om ook die mensen een goed gevoel te geven ontwierpen gewiekste marketeers het spel Wii Fit. Ontwerp een plaat waar je enkele simpele oefeningen moet uitvoeren, want zo denken dikke mensen dat ze werkelijk iets doen aan hun conditie. Dat moet zo een beetje het basisidee voor Wii Fit zijn geweest, en het werkt wederom, want denken dat je iets doet aan je conditie voelt veel beter aan dan echt werken aan je conditie.

Gepensioneerde oma’s en opa’s worden ingelijfd door in te spelen op hun angst voor dementie en andere nare ziektes aan hun brein. Het basisidee is hier om elke dag een half uurtje te spelen met Brain Training, hetgeen ervoor zorgt dat je hersenen fit blijven en je kan onthouden wanneer je kleinkinderen komen op zondag. Kopen die handel, want we willen geen dorre hersenen natuurlijk! Je kan natuurlijk ook kranten en boeken lezen, en geregeld wat intelligente televisie meepikken waar een beetje hersenactiviteit nog nodig is, voor zover dat nog bestaat uiteraard. Maar wat heb je aan boeken en kranten als je ook een hippe oma kan zijn die met een Nintendo DS op zak een koffietje gaat drinken.

Waar begon deze merkwaardige conclusie naar het banale dan? De oorzaak lag bij Nintendogs, een interessant spel dat ik zelf bezit, maar waar geen of weinig echte gameplay achter schuilgaat. Je zou kunnen stellen dat de Tamagotchi enkele jaren geleden al even ver ging, maar dat is misschien te veel gezegd. Ik stel voor om net zoals in Terminator een tijdmachine te bouwen om terug te gaan in de tijd, en er zo voor te zorgen dat Nintendo die waanzinnig goed verkopende topper nooit maakt. Het zal mij alleszins een hoop ergernis besparen, en daar bespaar ik graag op.

Ik ben denk ik niet de enige die het pijnlijke gevoel heeft dat Nintendo de ware Nintendofan een beetje verwaarloosd. Geen nieuwe franchises, al bijna een jaar geen ultieme toppers meer, en jammer genoeg moeten we net zoals vroeger weer wachten op Link en Mario om ons te verblijden met nog een leuk spel. En dat terwijl de diehard fan Nintendo altijd heeft gesteund en de casual gamer het bedrijf net zo snel weer zal laten vallen als ze weer zin hebben in iets nieuws. Zeggen de woorden mes en rug iemand iets?

gerelateerd spel: Nintendogs
geplaatst in: Nintendo, Specials, Wii
tags:


Leave a Reply