gaming sinds 1997

WipeOut Pure

Met Wipeout XL had de Playstation een ongelooflijke topper. Niet enkel kreeg de speler supersnelle races aangeboden, hij kreeg er bovendien een fantastische setting en uitwerking bij die helemaal aansloot bij de tijdsgeest. Daarna kon de serie nooit meer overtuigen en sindsdien was het wachten op de versie voor de PSP. Nu die er is en de titel Wipeout Pure draagt, onderwerpen we het ding aan ons kritisch oog om te zien of die puurheid uit de titel ook terugkomt in de game. Flitsen maar!

Het concept van deze nieuwste WipeOut is even simpel als geniaal. Je kiest uit een reeks futuristische racepods je favoriete toestel, je krijgt één van de vele beschikbare tracks voorgeschoteld die stuk voor stuk een eigen achtergrond en design hebben en je tracht als eerste over de finishlijn te komen. Je tegenstanders kan je niet enkel verslaan door sneller dan hen over de afgesloten banen en bochten te scheuren, maar met de verschillende pick-ups en versnellingsstukjes kan je hen ook gewoon uit het parcours wegknallen of tenminste vertragen.

Een dergelijk eenvoudige opzet behoeft geen ingewikkelde controls en de PSP is perfect voorzien om dit spel te spelen. Je kan overigens de besturing zelf instellen, maar naast de schiet-, gas- en links- en rechtsknoppen heb je enkel nog de luchtremmen waarmee je scherpe bochten kan nemen. Ideaal dus om als een halve gare door de omgeving te zoeven en geloof me, zoeven zul je!

Naarmate het spel vordert en je snellere schepen tot je beschikking krijgt zal je steeds meer willen: perfecte rondjes afleggen aan een ongekende snelheid voor een handheld. Het is waarlijk spectaculair aan welk tempo de bochten zich opvolgen als je bijvoorbeeld de mode ‘The Zone’ opstart. Daarin moet je immers zo snel mogelijk zo veel mogelijk rondjes afleggen tot je schip kapot is.

Alsof het foutenloos doorwerken van die rondjes nog geen concentratie genoeg vraagt heb je ook nog die eerder vermelde pick-ups. Je krijgt onder andere mijnen, raketten en snelheidsboosts. Deze kan je gebruiken om lastige tegenstanders in het metaal te laten bijten of je kan ze omzetten tot energie voor je schild zodat je weer een paar keer meer tegen de rand mag botsen en een extra raket kan incasseren.

Nu en dan had ik het gevoel dat dit een beetje in de weg kwam te staan van het pure racen, maar dankzij de andere modes en de goede balancering ging dit pick-upgedeelte toch nooit storen. De geslaagde combinatie van deze race- en arcade gameplay met de daaruit voortkomende nood om de tracks beter te leren kennen (zodat je nog sneller kan gaan) zorgen overigens voor een hoge verslavingsfactor.

Ik had het al over de fantastische ‘The Zone’-mode (mijn favoriet) maar je hebt daarnaast ook nog de keuze uit meer klassieke mogelijkheden zoals single races, tournament races, free play en time trials. Deze spreken allemaal voor zichzelf en erg leuk is dat zowat alle scores en tijden worden bijgehouden. ‘Recordje breken’ met je familie en vrienden zal dus terug één van je favoriete bezigheden zijn. Dat je een heleboel zaken zoals nieuwe tracks, schepen en massa’s artwork kan vrijspelen is daarbovenop een leuke extra.

Via de download-optie kan je via de website nieuwe spulletjes zoals skins, tracks en schepen downloaden voor dit game. Ook Wi-Fi multiplayer tot 8 spelers is voorzien. Meer dan content en plezier genoeg dus op dit UMD-schijfje! Het enige minpuntje dat ik hier kan bedenken is dat er misschien net iets meer afwisseling en verrassing in de tracks en schepen mocht zijn gestopt, maar met de regelmatige nieuwe en gratis content kunnen we moeilijk klagen.

Naar mijn bescheiden mening is dit ook één van die zeldzame games waarbij de visuele uitwerking bijdraagt tot de volledige spelervaring. Niet enkel op technisch vlak is dit één van de knapste PSP-spellen (3D, lichteffecten, modellen, details in de tracks, explosies, …) maar ook qua artwork en design steekt dit spel met kop en schouders boven 90% van de andere games uit. Van de menu’s, over de schepen tot in de tracks; alles ademt een erg futuristische, strakke en gestroomlijnde look uit die me enorm aansprak en die tegelijk erin slaagt om een echte WipeOut-wereld te creëren.

Dit alles wordt dan nog eens perfect aangevuld door de fantastische soundtrack die zeker zal worden geapprecieerd door mensen die houden van Drum ’n Bass en aanverwanten. Ook de geluidseffecten zijn overigens af.

Wipeout Pure is tot nu toe het beste PSP-game dat ik in mijn handen kreeg. Niet enkel biedt het ongelooflijk snelle en uitdagende gameplay, de graphics zijn zowel op technisch als artistiek gebied ongezien voor een handheld. Tel daarbij de gratis nieuwe content en de vele speelmodes en je weet dat je een pareltje in je handen hebt. En dan zwijg ik nog over The Zone!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: WipeOut Pure
geplaatst in: PSP, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply