gaming sinds 1997

World War Z

worldwarzVoormalig VN-onderzoeker Gerry Lane (Brad Pitt) zit samen met de rest van zijn gezin in het dagelijkse fileverkeer van Philadelphia te wachten tot ze weer een paar meter vooruit kunnen wanneer ze plots in de verte een ontploffing zien gebeuren. Gerry wil uitstappen om een beter zicht te hebben op wat er gebeurt maar een agent houdt hem tegen en beveelt hem in de auto te blijven. Veel meer kan de man echter niet zeggen want hij wordt platgereden door een truck die plots uit het niets opduikt en alles dat in zijn weg staat gewoon verpulvert.

Gerry heeft geen idee wat er aan de hand is, maar blijven staan en wachten is duidelijk niet de beste optie dus hij beslist om in alle vaart met zijn auto achter de truck aan te gaan die een weg baant door het verkeer. Een stuk verder blijkt dat dit een slimme zet geweest is want wanneer Gerry en de rest van zijn familie een stuk verder wederom vast komen te zitten blijkt dat ondertussen achter hen een hele chaos ontstaan is; mensen blijken achterna gezeten te worden door wat lijkt op een horde dolgedraaide zombies en iedereen die gebeten wordt verandert binnen de kortste keren eveneens steevast in een op menselijk vlees verlekkerde “walking dead”.

Na enige tijd slaagt Gerry er in om samen met zijn vrouw en dochter de stad te ontsnappen en met hulp van zijn oude vriend en collega Thierry Umutoni worden ze per helikopter afgevoerd naar een militair schip waar hij op de hoogte wordt gebracht van wat er gaande is: blijkbaar is er een nieuw dodelijk virus uitgebroken dat mensen omvormt tot dodelijke zombies en de pandemie slaat zo snel om zich heen dat de menselijke populatie in een angstaanjagend tempo gedecimeerd wordt. Om het einde van de wereld tegen te kunnen houden zal de oorspronkelijke vorm van het virus gezocht moeten worden, en dus ook “patient zero”, een taak die Gerry tot een goed eind moet brengen wil hij zijn gezin in veiligheid houden…

World War Z is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Brooks uit 2006 en zonder twijfel een van de blockbusters die de zomer van 2013 moest opfleuren. Als je het traject bekijkt dat de film tot dan had afgelegd (zes maanden vertraging, stukken die herschreven en opnieuw opgenomen moesten worden, alsook veranderingen van schrijvers en filmers waardoor het project bijna compleet stopgezet zou worden…) zou je verwachten dat het een zware tegenvaller zou worden, maar het eindresultaat mag er wel wezen.

De film is min of meer in twee delen opgesplitst waarbij het eerste stuk zich afspeelt rond Pitt en zijn gezin die proberen in veiligheid te geraken. Dit geeft naast de nodige actie ook achtergrond omtrent de beweegredenen die Pitts personage ertoe zetten om in het tweede deel dan weer zijn gezin de verlaten en op pad te gaan om als dusdanig een middel te vinden om de pandemie tegen te gaan. Voor een blockbuster bevat World War Z dan ook iets meer inhoud dan je mogelijk gewoon bent van de gemiddelde zomer filmtopper, maar dat heeft spijtig genoeg wel zijn weerslag op het spektakel. Bekijk de trailers en je hebt zowat alle échte grootse CGI-scènes gezien.

Blijft over een zombiefilm die je het gevoel geeft van een videogame te volgen waarbij het hoofdpersonage zich naar een locatie verplaatst, daar een opdracht volbrengt, en dan weer naar de volgende locatie gaat. Herhaal dit proces enkele malen en je krijgt na een tijdje het voldoening-brengende “Mission Accomplished” eindscherm te zien en de eindgeneriek die begint af te rollen. Het is natuurlijk niet zo rechttoe-rechtaan als beschreven, maar je snapt wel wat ik bedoel.

World War Z probeert op verscheidene paarden te wedden waardoor de film in geen enkele categorie als winnaar uit de bus komt. Er zijn genoeg films die impressionanter zijn op gebied van pure hersenloze CGI-actie, en qua diepgang kan hij nog niet aan de hielen komen van de TV-serie “The Walking Dead” die een gelijkaardig onderwerp aansnijdt. Wil je echter geen 12 uur voor TV zitten en toch wel wat leuke grootse effecten zien met een redelijk verhaal en deftig acteerwerk, dan is World War Z zeker geen slechte keuze.

Qua beeld en geluid kunnen we zeker niet klagen met deze Blu-ray release. Het beeld ziet er zeer scherp uit met heel veel detail in gebouwen alsook de personages en zombies, en je merkt ook dat het kleurenpallet zeer afwisselend is afhankelijk van de locatie en dat dit steeds zonder probleem op het scherm getoverd wordt. Als er negatieve commentaar gegeven moet worden dan is dit vooral vanwege de digitale natuur van de opnames die het allemaal nogal “clean” naar voren brengen maar het zou ons verbazen mocht iemand hier écht problemen mee hebben.

De soundtrack is nogal gefocused op de voorkanalen maar dat wil niet zeggen dat de achterkant van de huiskamer niet aan bod komt. Helikopters die overvliegen, mensen die vanuit alle kanten van de straten liggen te roepen voor hulp, en explosies die van alle kanten lijken te komen worden goed gecombineerd met krachtige muziek die ervoor zorgt dat we toch een totaalbeeld krijgen dat ons mooi omarmt in de zetel. World War Z heeft een geluidstrack die zonder probleem als demo-materiaal beschouwd kan worden.

De Extended Action scene cut die we op deze Blu-ray vinden bevat drie extra’s en die beginnen met “WWZ: Production” wat een uit vier delen bestaande documentaire is die 36 minuten duurt en meer detail geeft over de initiële uitbraak van het virus en de enkele scènes uitlicht. In “Origins” krijgen de cast & crew 8 minuten de tijd om promotie te maken voor de film, en in “Looking to Science” wordt er gedurende 7 minuten gekeken of een zombie-pandemie effectief realiteit zou kunnen worden.

box-worldwarzblu

Onze Score:
7.0

geplaatst in: BLU, Paramount, Reviews
tags: ,


Leave a Reply