gaming sinds 1997

WRC: FIA World Rally Championship

De tweestrijd is bij deze game te groot. Aan de ene kant weet ontwikkelaar Milestone op een perfecte manier het rallygevoel neer te zetten met stuk voor stuk uitdagende parcours, maar aan de andere kant vliegt WRC: FIA World Championship visueel zo snel de bocht uit dat het niet mooi is. Zijn graphics onbelangrijk voor jou, dan moet je deze nieuwe WRC zeker een kans geven. In alle andere gevallen zal een trailer je rallybehoeftes wel bevredigen tot er iets beter opduikt zoals DiRT3.

Het zal niemand verbazen dat WRC de volledige World Rally Championship-licentie met alle coureurs, rally’s en evenementen bevat. Dit betekent dat zelfs ex-F1 coureur Raikkönen en de gebroeders Solberg en Sébastien Loeb beschikbaar zijn. De game is vrij standaard ingedeeld in verschillende modi. Voor nieuwkomers is er de mogelijkheid om te starten in de WRC Academy, waar je in een twaalftal uitdagingen leert hoe je moet remmen, accelereren en perfecte haarspeldbochten nemen. Zeker voor nieuwkomers is het verstandig deze modi een kans te geven aangezien het racen zelf allesbehalve makkelijk is. Zoals het hoort.

De carrièremodus kreeg de naam “Road to the WRC” mee. In deze modus start je zoals bij zoveel andere racegames als een rookie die de top probeert te bereiken. Iedereen houdt nu eenmaal van méér bitches en money. Zo zal je de eerste paar uur in een zielige Renault Clio moeten rijden vooraleer je met de big guns of in dit geval de big rigs kunt racen. Bij elk evenement dien je drie doelen te volbrengen, zoals het behalen van een podiumplek of een bepaald manoeuvre uit je mouw schudden.

Het racinggenre heeft zwaar te kampen met herhaling en het mag duidelijk wezen dat deze game hier geen uitzondering op vormt. Dit wordt hier nogmaals in de verf gezet doordat je bij WRC tegen de klok rijdt in plaats van te racen tegen fysieke tegenstanders. Een klein foutje leidt hierdoor sneller tot desastreuze resultaten, terwijl een “menselijke” fout van je tegenstanders haast nooit gebeurt.

Dit neemt niet weg dat Milestone met WRC het beste uit rally heeft weten te halen. Het racen over verschillende ondergronden zorgt voor een wereld van verschil en ook de grote verscheidenheid aan bolides vraagt een kleine aanpassing van je rijstijl. Vooral het racen over modder en ijs zal je zweethandjes opleveren bij de nagelbijtende A naar B races. De professionals onder ons kunnen hun geliefkoosde auto’s naar hartenlust tweaken om een nog betere tijd neer te zetten. Voor de dagdagelijkse autohobbyist is er de optie om een race te starten met een standaarduitrusting, samen met de mogelijkheid om rem- en stuurhulp aan te passen. Daarbovenop is de moeilijkheidsgraad aanpasbaar, waardoor WRC een toegankelijke rallygame is met behoorlijk wat diepgang.

WRC kan er als race game zeker door, maar waar deze zeker in faalt zijn de graphics. Deze zijn namelijk zo teleurstellend dat het niet anders kan dan storen. Lelijke bolides, kartelige omgevingen met fletse kleuren, weinig verscheidenheid, een oerlelijk menu en lange laadtijden doen de game zeker geen goed.

Qua multiplayer is WRC ook niet wereldschokkend. Met maximaal vier spelers – multiplayer uit de nineties? – kan je in de Hotseat-modus elkaars tijd proberen te verbeteren. Verder kun je ook ghosts van tegenstanders downloaden om hun tijden te verbrijzelen. Het gebrek aan fysieke tegenstand is dodelijk in deze game, zeker als je in de online sferen vertoeft.

WRC: FIA World Rally Championship zal met zijn officiële licenties enkel de grootste liefhebbers van deze sport aanspreken. De grootste troeven van de game zijn de talloze bolides, tracks en het geslaagde rallygevoel. De doodsteek ligt echter niet bij de gameplay in deze game, maar bij de desastreuze graphics. Deze zijn alles behalve aantrekkelijk of interessant en zorgen voor een grote breuk voor zij die zich graag inleven in een game. Nood aan een goede rallygame? Blijf dan maar nog even bij de Colin McRae reeks.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: WRC: FIA World Rally Championship
geplaatst in: PS3, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply