gaming sinds 1997

X-Men Legends

Ik moet eerlijk toegeven dat mijn kennis van het X-Men wereldje niet veel verder reikte dan wat ik te weten kwam via de gelijknamige eerste film. Het idee van Raven Software en Activision om een action-RPG te maken met de figuren van Marvel Comics sprak me echter onmiddellijk aan en de vriendelijke Fragland-Sint bezorgde me dan ook de reviewcopy van X-Men Legends voor de Xbox. Wie benieuwd is of onze gemuteerde helden ook in hun nieuwste virtuele avonturen aars schoppen als vanouds moet vooral blijven lezen!

Dit spel is een volbloed actie-RPG in de lijn van Baldur’s Gate: Dark Alliance. Verwacht je dus zeker niet aan hopen items, potions en honderden statistieken. De gameplay concentreert zich duidelijk meer op het actiegedeelte. Zo zal je het overgrote deel van de tijd bezig zijn met het verslaan van eindeloze rijen vijanden, het zoeken van de weg doorheen de gevarieerde omgevingen en het volgen van het (voor een RPG relatief lineaire) verhaal.

Het verhaal zelf begint met de ontvoering van een tienermeisje door Magneto’s Brotherhood. Als Wolverine mag je onmiddellijk op pad en nadat je de jonge dame uit de vetrollen van Blob hebt gered blijkt de onbekende een nieuwe X-Men te zijn: Magma. Daarna ontrolt een klassiek (maar wel onderhoudend) scenario waarbij je uiteindelijk (surprise, surprise) de wereld dient te redden. Tussen de missies volg je alles vanuit het gezichtspunt van de onervaren Magma zodat ook “X-Men noobs” de kans krijgen om alles goed te volgen en de setting te leren kennen.

Tijdens je wervelende avonturen zal je een selectie kunnen maken uit 15 personages waaronder Wolverine (mijn favoriet vanwege zijn mogelijkheid tot health regeneration), maar ook Cyclops, Iceman, Psylocke, Beast en Jean Gray om maar enkele te noemen. Daarmee vorm je dan een party van één tot vier personen, afhankelijk van de missie. Tijdens de actie kan je erg vlot schakelen om een ander personage te besturen. De overblijvende mutanten worden overgenomen door de A.I. maar je hebt steeds de mogelijkheid om ze eenvoudige bevelen te geven en ze enkele houdingen op te leggen, zoals hun agressiviteit bij aanvallen en welke aanvallen ze moeten gebruiken. Nu en dan dien je ook strategisch de juiste personen te gebruiken aangezien elk over specifieke aanvallen en mogelijkheden beschikt. Vervelend is wel dat je dit enkel kunt bij de save points. Deze liggen weliswaar goed verspreid maar op je schreden moeten terugkeren vind ik altijd balen in een spel.

De RPG elementen dan. Ieder personage heeft vier eenvoudige eigenschappen: aanval, verdediging, energie (vergelijkbaar met mana in traditionele RPG’s) en leven. Deze kan je naar goede gewoonte upgraden en daarnaast kan je een beperkt aantal items bij de hand houden. Ook heeft iedere X-Men steeds minstens twee te verbeteren aanvallen, een tijdelijke versterking van een eigenschap, een coole Xtremepower en nog wat extra specifieke skills. Dit alles kan je upgraden dankzij het verdienen van experience points die je krijgt door het verslaan van vijanden en door geheime missies, stukjes trivia of training missies in de hide-out en Danger Room te volbrengen. Tijdens het spel zijn al deze zaken erg toegankelijk en makkelijk in te stellen en je kan je upgrades ook steeds automatisch laten toewijzen mocht de RPG-kant je helemaal niet interesseren.

Het vechten zelf is erg entertainend en dankzij de goeie mapping en reacties van de controls heeft het een lekkere feel. Al snel ken je dan ook de nodige combo’s waardoor het verslaan van de vijanden veel voldoening geeft. Buiten de bosses zijn de gevechten na een tijdje wel relatief gemakkelijk dankzij de auto-healing van Wolverine en het grote aantal health-potions; je hoeft dan ook geen toestanden zoals bij Ninja Gaiden te vrezen.

Het schakelen tussen de X-Men en de passages in de hide-out zorgen voor voldoende afwisseling. Daarbovenop biedt het spel co-op mogelijkheden tijdens de missies waarbij er meer dan één speler in je party zit. Zonder twijfel een geslaagde extra en bovendien ben je dan zeker dat je teammates je niet in de weg lopen, iets dat de soms falende A.I. wel eens durft te doen. Spijtig is wel dat tijdens de solo-missies je vriend met zijn vingers zal zitten draaien.

Naast de geslaagde single-player campagne waar je toch een aardig tijdje zoet mee zal zijn, worden er ook nog multiplayer mogelijkheden voorzien. Online gaan via Xbox Live zit er echter niet in. Je kan het wel opnemen tegen de A.I. of mensen die naast je in de zetel zitten in verschillende skirmishes. Het verlengt zonder twijfel de levensduur maar ondanks het feit dat je daarin wel aan het werk kan met de slechteriken mis je toch snel de online uitdaging.

De graphics vind ik persoonlijk erg aangenaam, ook het feit dat je alles volgt vanuit een schuin bovenaanzicht vond ik na een tijdje wennen erg geslaagd. De tekenfilmachtige figuren interageren, bewegen en knokken erg vinnig met de vijanden en de omgevingen. Deze laatste blinken niet uit door hun details maar wel door de verregaande interactie ermee. Je kan erg veel naar de verdoemenis helpen: stoelen, banken, muren, potten, hekken, … moeten er allemaal aan geloven. Dikwijls is dat hooliganisme ook nodig om te vorderen in de map of om extra items en health potions te pakken te krijgen. Er zijn natuurlijk wel wat clipping problemen en soms verdwijnt een dode tegenstander in de trappen, maar te storend wordt het nooit.

De muziek zelf blijft eveneens op niveau, mede dankzij de leuke tracks en de meestal geslaagde voice-acting van onder andere Patrick Stewart. Wel wat lullig is dat je virtuele vriendje soms een stem krijgt (bij de missies waar je met een verplicht personage speelt) maar waar de computer niet kan voorzien met welk personage je op dat moment aan het werk bent, blijf je stom.

Het uiteindelijke verdict is positiever dan ik had verwacht. De X-Men blijken zich perfect te lenen tot het actie-RPG genre en dankzij de goede implementatie van zowel de RPG- als de actie-elementen, het meeslepende verhaal en de inspirerende personages is de single-player campagne meer dan de moeite waard. De soms wat gebrekkige A.I. en de minder goed uitgewerkte multiplayer opties kunnen echter wat roet in het eten gooien. X-Men Legends is een geslaagd en leuk actiespel waar iedereen die houdt van geknok, gekruid met een snuifje RPG, zeker voldoening uit zal halen. Haal je centen echter niet boven als je op zoek bent naar een puur role-playing game.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: X-Men Legends
geplaatst in: Activision, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply