gaming sinds 1997

X-Men: The Official Game

De meeste bezoekers hebben al wel X-Men: The Last Stand gezien, de teleurstellende afsluiter van de X-Men-filmtrilogie. X-Men: The Official Game is bedoeld om je wat handige achtergrondinformatie bij de Hollywood-kaskraker te verschaffen (en uiteraard ook om snel wat geld in het laatje te brengen). Jammer genoeg is het leven van een held niet meer wat het geweest is…

X-Men: The Official Game is nog maar eens een erg standaard actiegame die profiteert van een grote filmlicentie. Zelfs de titel van het spel doet het al vermoeden. Jij mag spelen als Wolverine, Iceman en Nightcrawler. Afgezien van Wolverine, zijn dat niet de meest charismatische of interessante mutanten, maar er zit niets anders op. Het zou veel cooler geweest zijn om met Cyclops, Storm of misschien zelfs Magneto te spelen, maar dat zal niet gebeuren in deze game.

Het grootste minpunt aan X-Men is zijn tergende middelmatigheid. Je loopt gewoon door lineaire, ongeïnspireerde levels en je maakt dezelfde types vijanden steeds maar opnieuw af. In Wolverine’s geval moet je enkel wat rammen op de knoppen voor snelle of zware aanvallen en misschien af en toe zijn speciale woedeaanval gebruiken en alles komt in orde. Nightcrawler legt meer de nadruk op teleporteren, vijandige aanvallen ontwijken en snelle tegenaanvallen uitvoeren. Iceman’s levels zijn de interessantste omdat ze wat variatie in de gameplay brengen. Iceman vliegt door wijdse omgevingen, in plaats van door nauwe gangenstelsels te razen, en kan gebruik maken van een leuk gamma aan moves, zoals ijsstralen of hagelstormen. Niettemin moet je er nog steeds niet al te veel van verwachten, omdat ook deze levels hoogstens bovengemiddeld zijn.

Doorheen het spel kan je upgrades (hier worden ze ‘mutaties’ genoemd) verdienen. Op hogere moeilijkheidsgraden krijg je er zelfs meer. Die upgrades verbeteren je statistieken (geneessnelheid, verdediging,…) en hebben een merkbare invloed op de gameplay. Op die manier probeert de game om je levels te doen herspelen en zo de levensduur te rekken (anders is het waarschijnlijk dat je in minder dan 7 uur het einde ziet). X-Men: The Official Game heeft geen multiplayer. Het is ook interessant om weten dat de game geen checkpoints aanbiedt, wat eerder ruikt naar een smerige marketingtruc dan naar een weloverwogen beslissing. Dergelijke frustrerende eigenschappen kelderen het speelplezier radicaal.

De presentatie van het spel is wat tweeslachtig. De game heeft saaie menu’s en bevat niet eens filmfragmenten. Dat laatste is een ernstige gemiste kans. Erger zelfs: er zijn niet eens CGI-cutscenes. In ruil krijgen we vervelende stripachtige intermezzo’s die proberen om iets wat op een plot lijkt voor te stellen. In werkelijkheid is het spel enkel een haastig samengegooide hoop op zichzelf staande levels. De stemacteurs doen het beter. Ze zijn zelfs een van de weinige hoogtepunten in het spel. De cast van filmacteurs (Patrick Stewart, Hugh Jackman, Alan Cumming…) en stand-ins doet zijn best om de oppervlakkige dialogen boeiend in te spreken.

De graphics in X-Men: The Official Game zijn niet op het niveau van de Xbox 360. Het is duidelijk dat de game werd ontwikkeld met de current-gen consoles in het achterhoofd. Dat is te merken aan de grauwe texturen en de modellen met relatief weinig polygonen. Voor de X360 werd het detail wel wat opgeschroefd, maar het verschil is te verwaarlozen. De personages bewegen heel onnatuurlijk, waaruit volgt dat de animaties nog best wat afwerking konden verdragen. De belichting en de speciale effecten zijn wel in orde, maar we hebben het allemaal al eens beter gezien. Gelukkig behoudt de framerate een stabiel niveau gedurende het volledige spel.

Al bij al is X-Men: The Official Game nog maar eens een haastig afgewerkte licentiegame die zijn franchise geen goed doet. Het biedt slaapverwekkende gameplay, levels zonder een sprankeltje fantasie en graphics die zeker niet de term ‘next-gen’ waardig zijn. Anders gezegd; X-Men: The Last Stand was een matige prent, maar The Offical Game is nog erger.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: X-Men: The Official Game
geplaatst in: Activision, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply